Romanje » lučkarjev« h sestram klarisam v Nazarje

Mengeški lučkarji, člani gibanja Vera in luč, se že dobro leto srečujemo na rednih mesečnih srečanjih.Za mesec april smo se odločili, da poromamo h sestram klarisam v Nazarje in obiščemo našo rojakinjo mlado sestro Sandro Salomejo Trojanšek. V nedeljo 21. aprila smo se avtobusom odpeljali v Nazarje. Tam se nam je pridružila skupina »lučkarjev« z Maribora. Oni najstarejša skupina Vere in luči v Sloveniji, ki deluje že trideset let in mi Mengšani najmlajša. Skupaj smo se srečali pri sv. maši v klariški kapeli, bila je čisto polna navdušenih lučkarjev, ki sta jo darovala naš g. župnik Janez Avsenik in njihov g. Igor Novak. S petjem so nas razveselile sestre klarise, malo prepevali pa smo tudi mi.

V veliki sprejemnici smo se srečali še z nunami, ki živijo v klariškem samostanu. Sestre klarise so kontemplativni red in živijo v klavzuri. To po domače pomeni, da živijo vedno in samo v samostanu in da je njihovo življenje dan in noč posvečeno molitvi in slavljenju Boga. Vstajajo tudi ponoči, molijo od polnoči do dveh zjutraj. Potem nekaj ur počivajo in zgodaj zjutraj spet nadaljujejo z molitvami in delom. Pogovarjali smo se z našo sestro Sandro-Salomejo, ki je že nekaj let sestra klarisa. Njen prijeten klepet in nasmeh na obrazu nas je prepričal, da je tam med njimi srečna.

S seboj smo pripeljali malico- kruh in sir, sestre so namreč vegetarijanke in tudi tako smo se na nek način povezali z njimi. Naše mame so napekle veliko peciva- še za sestre ga je precej ostalo. Sestra prednica M.K. Ambrož nam je povedala marsikaj zanimivega o njihovem življenju in delu, mi smo radi poslušali. Na koncu smo skupaj zapeli Angelčka,se poslovili od sester klaris in mariborskih »lučkarjev« in že smo potovali nazaj proti domu.

Sestram klarisam smo obljubili našo povezavo z molitvijo,posebej s s. Sandro-Salomejo, prav tako pa bodo s. klarise nadaljevale z molitvijo za nas, našo župnijo in ves slovenski narod.

Nika Vrhovnik

Foto: Janez Vrhovnik